code atas


Peribahasa Yang Sama Maksud Rendah Diri

Peribahasa Yang Sama Maksud Rendah Diri. Peribahasa ini tidak membawa maksud yang benar-benar sama, tetapi berhubung dengan amalan merendah diri. Maksud peribahasa "Seperti katak disimbah air" ialah seseorang yang tidak dapat menjawab sesuatu soalan, pertanyaan dll.

Slaid Peribahasa Men 3
Slaid Peribahasa Men 3 (Bertie Price)
Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu.

Senarai simpulan bahasa dan peribahasa Melayu yang Terdapat dalam Buku Teks sekolah rendah dan menengah beserta maksud di bawah adalah sebagai panduan dan rujukan pelajar.

Ajining diri gumantong ono ing lathi. =Harga diri seseorang dapat dilihat dari cara dia berbicara. bagai unta menyerahkan diri. =amat patuh menurut perintah. bergaduk diri, saku-saku diterbangkan angin. =banyak membual, tetapi kantongnya kosong. memagar diri bagai aur. =hanya memikirkan diri sendiri. (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor).

Source: Pixabay

Ikut Resmi Padi Semakin Berisi Semakin Tunduk Sinonim

s: PERIBAHASA DAN SIMPULAN BAHASA

BAHAN KARANGAN SPM KERANA SEMUA PELAJAR BERHAK BERJAYA ...

MENITI HARI MENGEJAR IMPIAN: PERIBAHASA

ANGGERIK RIMBA: SENARAI PERIBAHASA TINGKATAN 4 & 5

Ikut Resmi Padi Semakin Berisi Semakin Tunduk Sinonim

Peribahasa Men_2E_Buku Jauhari

Peribahasa Yang Sama Maksud Dengan Rendah Diri

Orang yang pulang ke tempat asal. b. Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai Contohnya, ada angin * mempunyai kemahuan dan keinginan untuk mendapatkan sesuatu * sikap atau perasaan seseorang yang suka meninggi diri anak buah * orang yang berada di bawah pengawasan seseorang *anak saudara langgar bahasa *bercakap menggunakkan bahasa yang kasar Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat.

You have just read the article entitled Peribahasa Yang Sama Maksud Rendah Diri. You can also bookmark this page with the URL : https://www.alsuwar.com/2021/06/peribahasa-yang-sama-maksud-rendah-diri.html

Belum ada Komentar untuk "Peribahasa Yang Sama Maksud Rendah Diri"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel


Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel